Gerçek balın önemli özelliklerinden birisi, içeriğindeki su oranının oldukça düşük olmasıdır. Olgunlaşmış balın nemi ’nin altında olmalıdır.
Kovandaki nektarın bala dönüşmesi, ortalama 1 – 3 gün sürer.
Sonraki adıma geçmeden önce, birkaç ilginç bilgi:
- Bal, yalnızca dişi arılar tarafından üretilebilir. Erkek arıların görevi üremek, nesli sürdürmektir.
- Çiçeklerden alınan içeriği enzimleriyle harmanlayıp peteklere dolduran işçi arılar, 1 gram bal üretmek için çiçekleri ortalama 180.000 defa ziyaret eder.
- Bir arının kısa ömrü boyunca toplayabileceği bal miktarı, ortalama bir çay kaşığının 1/12’si kadardır.
- Bal yapan arılar, kendi ağırlıklarından fazla nektarı uçarak taşıyabilecek kadar güçlüdür.